Ga nou toch eens buitenspelen!

by Maike

Als jij gaat graven in je verleden naar leuke jeugdherinneringen met vriendjes en vriendinnetjes, waar waren die dan? Binnen of buiten?

Die van mij eigenlijk allemaal buiten. Oké, oké, ik geef toe binnen Super Mario spelen op de Nintendo vond ik geweldig, maar de rest; varen in een opblaasboot, slootjespringen, kikkerdril vangen met onze schoenen, bomen klimmen, sleeën, paardje spelen, het was allemaal buiten.

Ik ben een echt buitenmens, al geloof ik dat alle mensen buitenmensen zijn, maar ik geniet er ook echt van. Sinds een paar jaar heb ik het (moes)tuinieren ontdekt en ja, het is misschien wat suf, maar leuk dat ik het vind! Voor mij is de lente begonnen als ik voor het eerst het gras gemaaid heb en kan ik genieten van een snelgroeiende heg. Het gaat inmiddels zo ver, dat als we op vakantie zijn, ik me afvraag hoe het met de tuin gaat. Wandelen vind ik heerlijk en je kan me heel blij maken met een rit op mijn paard door de duinen. Je snapt, mijn nagels zijn zelden echt schoon (oeps).

Toen ik zwanger was van Lexie (de middelste), zijn we verhuisd van een appartement hartje centrum met een minibalkon naar een heerlijk huis met een mega lekkere tuin. De tuin is inmiddels gevuld met een trampoline, rekstok, glijbaan en een schommel. Oh, en dan vergeet ik nog de konijnenren en de rondscharrelende katten. De plaatselijke speeltuin zou er jaloers op kunnen zijn. De ingrediënten voor een heerlijk buitenleven zijn aanwezig.

Ik ging ik er ook automatisch vanuit dat mijn kids net zo graag en zonder enige aansporing buiten zouden willen zijn. Daarin was ik even het genenpakket van manlief vergeten. Daar waar ik graag op de fiets spring (zelfs bij een beetje regen), pakt mijn man de auto voor het geval dat. Zo ook onze oudste, Mila. Ze vindt het binnen ook wel prima en ze is gek op lezen en tekenen. Ze wil best naar buiten hoor en vindt fietsen leuk, maar binnenspelen en zich verplaatsen met de auto vindt ze eigenlijk wel erg makkelijk.

Ze heeft soms echt wat aanmoediging nodig om lekker buiten te gaan spelen. Nu moet ik wel zeggen dat als ze dan eenmaal buiten is, ze niet meer naar binnen wil. Haar zusjes zijn meer van het buitenspelen. Zij zijn ook beide in het bezit van een hele rijke fantasie, dus iets bedenken is dan ook een stuk makkelijker.

Met Mila ben ik wel altijd naar buiten gegaan. Toen we nog in het stadshart woonde, gingen we vaak naar de kinderboerderij of naar het park leuke buitenspelletjes doen. Ze heeft het dus van kleins af aan meegekregen.

Sommige kinderen hebben gewoon iets meer aanmoediging nodig. Dat is nodig, want buitenspelen is naast leuk ook nog eens super belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Wist jij bijvoorbeeld dat door buitenspelen kinderen beter ruimte, diepte, afstand en snelheid in kunnen schatten?

Hoe jonger je begint met buitenspelen met je kleintje, hoe normaler het voor ze is en hoe makkelijker het voor ze zal zijn het ook op latere leeftijd te doen.

Maar hoe krijg je je kids nou meer naar buiten?

-       Bedenk leuke spelletjes voor buiten die passen bij de leeftijd en belevingswereld van jouw kleintje (verstoppertje, knikkeren, voetballen, beestjes zoeken enz.);

-       Geef het goede voorbeeld! Ga zelf naar buiten en klaag niet te vaak over het weer. Kinderen vinden regen helemaal niet zo stom, met laarzen aan in plassen stampen of regendruppels vangen is supertof;

-       Ga samen naar buiten. Ga wandelen, fietsen en spelen. Haal bijvoorbeeld de boodschappen eens lopend (kleine tip, doe dat niet met de weekboodschappen ;-));

-       Kinderen zijn gek op klusjes, doen wat papa en mama doen. Neem ze mee met de hond uitlaten, onkruid wieden of de auto wassen;

-       Lees samen het boek ‘de Lumies op zoek naar avontuur’. Je kind kan een diploma verdienen na het spelen van vijf buitenspelletjes. Wanneer jouw kleine dat krijgt mag je natuurlijk helemaal zelf bedenken. Op de site www.deLumies.nl kan je het diploma ook downloaden, superleuk voor een feestje. Op deze manier leert je kind dat buitenspelen één groot feest is!

Misschien vraagt jouw kleintje zich later tijdens de vakantie dan ook af hoe het met de tuin zal gaan… 

Geniet van buiten!

Liefs, Maike

 

 

By Maike